Za vašo prostao - Na voljo v lekarnah

Prostata

Kaj je prostata?

Prostata je moška spolna žleza. Leži pod sečnim mehurjem, med sramno kostjo spredaj in danko zadaj. Ob rojstvu tehta nekaj gramov. V puberteti začne pod vplivom moških spolnih hormonov rasti, tako da doseže v starosti 20 let težo do 20 g in dolžino 3 do 4 cm. Skozi prostato poteka del sečnice, v katerega se stekata semenski izvodili. Sečnica je cev, po kateri se seč izloča iz sečnega mehurja.

Zakaj je prostata pomembna?

Njena vloga še ni povsem jasna. Znano je, da prostata skupaj s semenskimi mešički tvori večino semenske tekočine, v kateri semenčeca potujejo do ženskega jajčeca. Krčenje mišičnih vlaken prostate in semenskih mešičkov potisne med orgazmom semensko tekočino v sečnico.

Kaj je benigna hiperplazija prostate?

S staranjem prostata raste, kar strokovno imenujemo benigna hiperplazija prostate (BHP). To je ena od najpogostejših nerakavih (benignih) bolezni pri moškem, ki se običajno ne razvije v raka prostate, povzroča pa težave z odvajanjem seča. Moteče težave mokrenja zaradi BHP ima več kot tretjina moških, starejših od 65 let.

Kateri so vzroki za nastanek BHP?

BHP je ena od najpogostejših bolezni starajočega se moškega, vendar vzrokov za njen nastanek ne poznamo dovolj dobro. Glavni vzrok naj bi bilo zmanjševanje koncentracije moškega spolnega hormona testosterona, ki se pojavlja s starostjo. Med dejavnike tveganja za nastanek BHP štejemo genske dejavnike, raso, kajenje in debelost.

Kakšen je lahko potek nezdravljene BHP?

Povečana prostata počasi zožuje sečnico, zato seč vedno težje izteka iz sečnega mehurja. Mišica sečnega mehurja se temu sprva prilagodi tako, da se okrepi in odebeli, s čimer seč popolnoma iztisne iz mehurja. Curek seča postaja tanjši in slabotnejši. Poleg tega postane zadebeljena stena sečnega mehurja bolj razdražena, kar ponoči povzroča mokrenje. Podnevi pa postane mokrenje pogostejše. Sčasoma stena sečnega mehurja oslabi, tako da ni več zmožna iztisniti vsega seča iz mehurja. Seč sprva zastaja le v sečnem mehurju, sčasoma pa tudi v sečevodih in v ledvicah, kar lahko privede do resne okvare ledvic.

Kakšne težave lahko povzroča BHP?

Težave z mokrenjem zaradi BHP so najpogostejše in nastajajo največkrat počasi, postopoma in skoraj neopazno. Bolniki jih pripisujejo staranju, ne pa bolezni. V začetku opazijo predvsem, da se jim curek seča slabša in da morajo na vodo tudi ponoči (nokturija).

Ostale težave z mokrenjem, ki jih navajajo bolniki z BHP, so še:

– težave z začenjanjem mokrenja,
– prekinjajoč curek seča,
– občutek nepopolnega izpraznjevanja sečnega mehurja,
– občutek nujne potrebe po mokrenju,
– pogosto mokrenje,
– kapljanje seča po koncu mokrenja,
– dodatno napenjanje med mokrenjem ali
– nekontrolirano uhajanje seča.

Katere so še druge posledice nezdravljene BHP?

Nezdravljena BHP počasi napreduje in lahko povzroči različne hude zaplete, med katere štejemo predvsem krvavitev iz prostate, akutni ali kronični zastoj seča v mehurju, okužbo sečil, nastanek kamnov v sečnem mehurju ali okvaro ledvic. Zato je pomembno, da bolezen pravočasno odkrijemo in jo tudi ustrezno zdravimo.

Kako ugotavljamo BHP?

Kadar se pojavijo težave z mokrenjem, je nujno, da obiščete svojega zdravnika. Presodil bo, če je potreben pregled pri urologu, specialistu za sečila in moške spolne organe.

 

 

Vir: www.ezdravje.com